Geen toekomst zonder historie, geen identiteit zonder verleden

Het erfgoed

Erfgoed Jeugdzorg West-Brabant is ontstaan vanuit het besef dat het zonde zou zijn wanneer het historisch materiaal van Juzt en haar rechtsvoorgangers zou verdwijnen. Als eerste is dit besef ontstaan bij medewerkers van de Krabbebossen met een historie van 85 jaar. Enkele jaren later groeide dat besef ook bij mensen die bij andere rechtsvoorgangers hebben gewerkt. Dit heeft geleid tot de oprichting van de´Stichting Erfgoed Jeugdzorg West-Brabant´. Wat al deze instellingen gemeen hadden, is de zorg voor kinderen en jongeren in de knel. Die doelstelling heeft hen immers ook bij elkaar gebracht in Juzt. Daarmee is de geschiedenis van Juzt ook verbonden met de geschiedenis van de jeugdzorg in Nederland en met de ontwikkeling van het vak jeugdzorgwerker.

Al die aspecten zijn allemaal kenmerken van eenzelfde historisch verloop (van charitas naar professionele jeugdhulp) en daarmee onderdelen van de identiteit van Juzt.

Erfgoed Juzt was gevestigd in een deel van de villa op het terrein van de Krabbebossen, van oorsprong(1933) een Katholiek Kleuterhuis. Tegenwoordig is Erfgoed Jeugdzorg West-Brabant gevestigd in een pand op het voormalige Lievenshove terrein.

Activiteiten

Stichting Erfgoed Jeugdzorg West-Brabant houdt zich bezig met het verzamelen en beschermen van het documentaire archief, beeldmateriaal, voorwerpen en verhalende geschiedenis van Juzt en haar rechtsvoorgangers. Doel hierbij is deze toegankelijk te maken voor oud-cliënten en medewerkers, te gebruiken voor publicatie en historisch onderzoek, tentoon te stellen en zodoende voor eenieder toegankelijk te maken. Natuurlijk met inachtneming van bestaande regelgeving met betrekking tot de privacy van personen.

 

De medewerkers van Erfgoed Jeugdzorg West-Brabant (oud medewerkers van Juzt en vrijwilligers) geven voorlichting over het erfgoed, daarnaast ontvangen zij oud-pupillen die wat meer informatie vragen over de plaats waar zij een tijd van hun jeugd hebben doorgebracht. Daarnaast zijn ook oud-medewerkers van harte welkom om nog eens terug te kijken op het werk wat ze (soms) jarenlang hebben gedaan.

Privacyreglement Stichting Erfgoed Jeugdzorg West-Brabant